Prvomajska cesta 3a
8310 Šentjernej
V TD Zvon Gradišče pri Šentjerneju imamo zmagovalca 28. finala slovenskih salamijad. Naš dolgoletni član Matevž Fabjan, pod mentorstvom očeta Jožeta si je prislužil naslov najboljšega salamarja v Sloveniji. Z njim smo naredili kratek intervju.
Koliko let se ukvarjate z izdelavo domačih salam?
Z izdelavo salam se naša družina Fabjan ukvarja že 35 let. Pred menoj je salame izdeloval moj oče, še prej pa moj ded. V družini Fabjan je sedaj že četrta generacija, ki izdeluje domače salame. Zmagovalec Matevž Fabjan ima tudi dva sinova Miho in Roka, ki že kažeta zanimanje do kmetovanja in prenašanja tradicije v peto generacijo.
Ali imate kakšne pomočnike ali vse pripravite in izdelate sami?
V pomoč pridejo moji prijatelji, tudi ljubitelji salam. Skupaj ročno narežemo špeh in izdelamo salame. V veliko pomoč mi je tudi sin Matevž. Za izdelavo domačih salam tudi sami doma redimo prašiče in govedo.
Ste tudi predsednik Sekcije salamarjev. Kako je prišlo do tega združenja?
Pred 35-imi leti smo se s prijatelji dobili pri meni doma pri kuhi žganja. Vsak je prinesel kruh, svojo klobaso in domači cviček. Ob dobri hrani in pijači smo se pogovarjali in je beseda nanesla, da bi se združili in začeli z izdelavo domačih salam. Tako je nastala Sekcija salamarjev, vsi pa smo tudi člani TD Zvon Gradišče.
Koliko let s svojimi salamami sodelujete na salamijadah?
Sodelujem že 20 let. Nekajkrat smo kot Sekcija salamarjev, regijsko salamijado organizirali tudi pri Turku v Maharovcu.
Kolikokrat ste že zmagali?
Imam več kot 15 zmag. Od tega sta dve državni, ostale so regijske.
Tukaj vidimo, da imate eno zelo dolgo salamo? Koliko je dolga? Ste že kdaj prej naredili kakšno daljšo?
Salama, ki jo vidimo je letos dolga 173 cm in tehta približno 4 kg. V preteklosti pa sem izdelal še večjo salamo, ki je merila 335 cm in je bila težka kar 7 kg.
Koliko salam ste izdelali za letošnja tekmovanja? Ali vse izdelate vedno naenkrat? Imate vedno enak recept?
V sezoni 2024 smo na kmetiji Fabjan izdelali 4 različne serije salam in vse po istem receptu. A nikoli nista niti dve seriji enaki. To je bilo skupaj 64 salam.
Jože je ponosen na svoje delo, v izdelavi salam zelo uživa. Svoje znanje prenaša na sina Matevža in vnuke. Dolgoletni trud in medsebojno vaško sodelovanje so pripomogli k uspehu in do zmage za najboljšo salamo v državi. Jožetu je v veliko pomoč tudi sin Matevž, ki je po poklicu mesar. Delovne izkušnje je pridobival v mesarstvu Cvetan in Bobič ter v Mesnem centru MIR. Najbolj bogate izkušnje pa pridobiva od očeta Jožeta.
V TD Zvon Gradišče smo ponosni, da imamo v svojem domačem kraju največjega in najboljšega salamarja. Vedno, ko pridemo k Jožetu na obisk in nas odpelje v klet, se nam ob pogledu na salame pocedijo sline. Jože nam nareže svojo najboljšo salamo in postreže s svojim domačim cvičkom.
Matevžu čestitamo za doseženo prvo mesto na državnem tekmovanju v salamijadi!
Zapis: Janja Škedelj
Foto: Slavko Škedelj