Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS smo v Sloveniji v letu 2020 zavrgli 143 570 ton odpadne hrane, kar je povprečno 68 kg na prebivalca. Ekologi brez meja, slovenska nevladna organizacija, ki si prizadeva za svet brez odpadkov, ocenjuje, da je med to hrano skoraj 40 % še užitne. Podatki kažejo, da so za nastanek polovice vse zavržene hrane v Sloveniji odgovorna gospodinjstva.
Vsak delovni dan slovenski vrtci in osnovne šole nahranijo skoraj četrt milijona otrok. Dnevno šolski in vrtčevski kuharji pripravijo tudi do 500 000 zajtrkov, malic in kosil, a od tega gre najmanj 3000 ton direktno med kuhinjske odpadke.
Slovenski strokovnjak za prehrano je dejal, da problematiko zavržene hrane v šoli ne bo moč rešili s tematskimi dnevi in seminarskimi nalogami. Potrebno se je zavedati, da smo za prehranjevanje otroka odgovorni vsi – država, družba, starši in ponudniki hrane. Odgovornost do zdravega prehranjevanja mora biti najprej prisotna v našem osebnostnem zavedanju, šele nato lahko vplivamo na to, da bo imel otrok vsak dan na svojem krožniku zdrave izbire.
V šolah in vrtcih je sprotno odjavljanje abonentskih obrokov zelo pomembno za zmanjšanje količine zavržene hrane.
In še povabilo. Pridružite se vseslovenski akciji:
Zapisala:
Mojca Kodelič
Vir:
https://ebm.si