Počasi prihaja čas, ko bo potrebno v vinogradih izvesti ali dokončati spomladansko rez vinske trte. To opravilo predstavlja glavno vinogradnikovo delo v vinogradu skozi celo rastno dobo vinske trte. Ukrep zimske rezi pri vinski trti, predstavlja največji poseg v regulacijo rasti med letom. Preden se pripravimo k rezi pregledamo zdravstveno stanje lesa, njegovo dozoretost in razporejenost rodnega lesa.
Ob rezi seveda puščamo primerno debel rodni les. Rodni les ne smo biti poškodovan, imeti mora tipično sortno barvo in mora biti brez vidnih bolezenskih znamenj. Na takem primernem lesu, morajo biti tudi zimska očesa lepo razvita-polna ter tudi sortno značilno oblikovana. Pri rezi najbolj pazimo, da bomo trs obremenili v skladu z njegovo močjo. Le tako nam bo večina očes na šparonu, ki smo jih namenili rodnosti, tudi zbrstela. Merilo, koliko rodnih oči bomo narezali na posameznem trsu je, koliko mladik je v preteklem letu zraslo in koliko rozg je lepo dozorelo. Torej kolikor dozoretih 1,3m dolgih rozg je na trsu, toliko rodnih očes pustimo v naslednjem letu. To naj bi bilo osnovno vodilo. Med posameznimi leti so pa tudi razlike, zato lahko število zbrstelih mladik v maju tudi prilagodimo (odstranimo) in pri zelenih delih res izberemo končno število najlepših mladik.
Za gotovo zbrstitev oči, se moramo o dobrem vizuelnem stanju in kondiciji posamezne rozge prepričati sami. V ta namen je potrebno opraviti kakšen prečni prerez rozg in to predvsem tistih rozg, ki jih nameravamo narezati za rodni les. Na dozoreti rozgi mora biti vsaj 2/3 premera površine prečnega prereza lesa in do največ 1/3 površine stržena. Take rozge so najprimernejše in so tisto minimalno zagotovilo, da nam očesa na narezanem rodnem lesu sploh bodo zbrstela in seveda mladike rodile. Take rozge si lahko na trsih »pridelamo« izključno tako, da so listi na njih kar najbolje osvetljeni in da mladik v preteklem letu nismo preobremenili. Mladika je pravilno obremenjena, če na njej pridelamo 20-30 dag grozdja. Sami vinogradniki vemo, da imajo sorte z velikimi grozdi, kot so žametovka, frankinja, šipon, kraljevina, ranfol, rumeni plavec, rumeni muškat in še nekatere, grozde, ki so lahko precej težji, kot je dovoljena obremenitev posamezne mladike. Tudi zakonsko dovoljena obremenitev trsa za kakovostna vina ZGP in za vina PTP, znaša 3kg/trs-kar pomeni samo 10-12 mladik na tekoči meter vinograda s tako obremenitvijo. Pri tem pridelku je dozorelost lesa vinske trte še optimalna. V letošnjem letu je stanje dozorelosti lesa v večini primerov, zelo dobro do odlično.
Pri sami izvedbi rezi pazimo, da razporedimo rodna očesa po celotni razdalji, ki smo jo posameznemu trsu odrediti z razdaljo sajenja. Izogibamo se primerom, da se dva šparona prekrivata ali križata. Na takih mestih je kasneje v vegetaciji tudi največ težav z pojavom in razvojem raznih glivičnih bolezni. Pri eno-šparonski vzgoji obliki naj bo šparon vsaj 10 cm krajši kot je med trtna razdalja. Pri dvo-šparonski vzgojni obliki naj bo ravno tako 10 cm prostora med dvema koncema sosednjih šparonov. Uporabo reznikov omejimo, saj se na njih razvijejo najmočnejše mladike, ki tako slabše dozorijo in se težje upognejo. Predstavljajo tudi slabo izbiro za rodni les v naslednjem letu.
Novo mesto 03.03.2021 Jernej MARTINČIČ, univ.dipl.ing.kmet
KGZ - Zavod NM
.