OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

gasilski tabor1

Tabor mladih gasilcev je ena od tradicionalnih oblik izobraževanja in usposabljanja mladih gasilcev združena s številnimi prijetnimi trenutki, ki jih prinaša počitniški čas. Tako je 82 mladih gasilcev iz GZ Šentjernej v času od 22. do 25. avgusta prebivala v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu, kjer je bil, v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in GZ Šentjernej, ponovno organiziran tabor mladih gasilcev.

Namen tabora je mladim pokazati moč timskega dela, spoznavanje gasilsko športnih disciplin in orientacije, spoznavanje osnov postroja in upoštevanje gasilskih povelji ter izvajanje športnih in družabnih iger. Prvo popoldne so se mladi gasilci razvrstili med kar nekaj delavnic in skupaj z mentorji, pili znanja s področja kuharstva, ustvarjanja, frizerstva, prve pomoči, kemije, športa in družabnih iger. Pred spanjem so se otroci utrudili na ogromnih športnih površinah, ki jih je ponudila vojašnica. Pomerili so se v nogometu, odbojki, košarki, v igri med dvema ognjema, najpogumnejši pa so se v spremstvu mentorjev podali preko vojaškega poligona z ovirami. Za mnoge otroke je sonce vzšlo mnogo prehitro. Zjutraj so težko vstali iz svojih postelj ter se nam pridružili na jutranji telovadbi, vendar so po obilnem zajtrku komaj čakali na nadalje aktivnosti. Dopoldne je nekatere čakalo izobraževanje iz požarne preventive za bronasto in srebrno značko. Vsi, ki niso izpolnjevali pogojev za opravljanje izobraževanje, pa so nadgrajevali svoje znanje o prvi pomoči in klicu na center za obveščanje. Po kosilu so se polni energije odpravili na igrišče, kjer smo imeli vodne igre. Za najbolj moker zaključek so poskrbeli gasilci iz Novomeškega GRC-a, ki so nam pripeljali cisterno z vodo. Ta je otroke osvežila in poskrbela za potešitev otroške razigranosti. Z vodo so najprej gasili sebe in nato še svoje mentorje.

Naslednje jutro je bilo vojaško obarvano, saj so nam vojaki pripravili kar nekaj delavnic. Najprej so predstavili vojaški poklic, nato pa smo se v skupinah odpravili na točke, kjer smo si ogledali: streljanje z lokom, vojaški muzej, sledila je točka, kjer so s puško brez-strelno streljali navidezno tarčo, ki jim je na ekranu pokazala natančnost streljanja. Na eni izmed točk jih je čakala predstavitev opreme in temeljnih postopkov oživljanja. Vsi otroci in tudi nekateri mentorji pa so se lahko popeljali z Valukom. Starejši otroci so se odpravili tudi na strelišče, kjer so si ogledali streljanje z zračno puško in jo tudi preizkusili. Po kosilu je sledilo kratko izobraževanje iz orientacije. Večerji je sledil pohod do Letališča Prečna, kjer so nas pričakali člani Aerokluba Novo mesto in Šentjernejski skavti. Otroci so si izmenično v dveh skupinah ogledali floto kluba. Nekateri pa se lahko tudi posedli v letalo. Drugo skupino so zabavali skavti, ki so z otroci prepevali in zakurili majhen kres. Po ogledu smo se z lučkami, ki so jih otroci naredili prvi dan v ustvarjalni delavnici ter baterijami odpravili nazaj proti vojašnici.

Zadnji dan so se otroci pomerili v štafetnih igrah na igrišču. Po kosilu je sledilo pospravljanje prostorov in okolice. Na koncu je sledilo še slikanje in zaključna prireditev na katero so prišli predsednik Regijskega sveta Dolenjske regije Marjan Šmalc, predsednik gasilske zveze Šentjernej Aleš Medle in poveljnik gasilske zveze Šentjernej Martin Lužar, ter starši in predstavniki društev, ki so po prireditvi odpeljali otroke nazaj domov.  

Pomembno je da mlade vključimo v gasilsko organizacijo, jim pomagamo pri pridobivanju novih znanj in jih za njihov trud na tudi nagradimo. Zagotovo je tabor ponudil vse to, zato si mentorji in prepričana sem, da tudi otroci želimo, da bo tabor ostal stalnica na koledarju gasilske zveze Šentjernej.

Zapisal: Benjamin Borse


Jernejevonovi

KCPT LOGO

projekti

      [2014-2018]   [2018-2022]

images/piso

 

galerije mapalink
 
04_2019 Vestnik

 

Statistika obiskov

6115786
Danes
Včeraj
V tem tednu
V preteklem mesecu
V preteklem tednu
V tem mesecu
Skupaj
1283
1974
6485
6095322
41475
53432
6115786
Moj IP: 3.227.233.6
Osveženo: 13:31:27