OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

27.8.2018

DSC 7690

Občina Šentjernej je ob prazniku Jernejevo 2018 podelila občinska priznanja. Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šentjernej je potekala v soboto, 25. avgusta 2018, v Kulturnem centru Primoža Trubarja. Pot k uspehu je tlakovana z delom, požrtvovalnostjo in sodelovanjem občanov. V znak zahvale so bila podeljena občinska priznanja za dosežke, ki prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju občanov in za dosežke, ki imajo pomen za razvoj in ugled občine, podobo kraja in življenja. Deseti častni občan Občine Šentjernej Franc Martinčič iz Šmalčje vasi pri Šentjerneju, je nedvomno veliko prispeval k razvoju vinogradništva in vinarstva ter turistične promocije Šentjerneja.

Preberi več

27.8.2018

s povorke

V soboto popoldne, 25. avgusta 2018, je skozi Šentjernej potekala tradicionalna Jernejeva povorka. Številni obiskovalci od blizu in daleč, so lahko uživali ob pogledu na številna domača društva. Udeležence povorke je predstavil podžupan Janez Selak. Kar nekaj jih je bilo tudi iz sosednjih občin. Šentjernejska dolina je znana po cvičku, petelinu in konjih, zato so številna društva predstavila kmetijsko panogo, predvsem sta bili v ospredju sadjarstvo ter vinogradništvo. Opazovali smo lahko prikaz pridelave jabolčnik in žganjekuhe. Predstavili so nam vse županove nagrajence, goste in novega častnega občana na zapravljivčkih. Manjkali niso gasilci, godbeniki, kulturniki, športniki, vinogradniki, upokojenci, lovci, čebelarji, konjeniki, člani turističnih društev, skavti, mladi iz kluba Ptjeln, šentjernejske kmetice, starodobniki. Ob koncu so zahrumeli tudi motoristi.

Več na videoposnetku: https://youtu.be/MmC9aUvfKpg (avtor: Miran Klevišar)

 

27.8.2018

Sobotno dopoldne, 25. avgusta 2018, je bilo nadvse živahno na sejemskem prostoru, kjer je potekalo kuhanje županovega golaža. Za županov golaž so letos skrbeli člani Društva Šentjernejska konjenica. Na sejmu niso manjkale pridne članice Društva kmetic Šentjernej in petelin Jernej.

20180825 095353

Rekordno število nastopajočih, rezultati v bližini rekordov in veliko domačih zmag

28.8.2018

IMG 1998 1

AK Šentjernej je v okviru prireditev ob občinskem prazniku in pripravil atletski miting za vse kategorije. Tokrat je miting potekal v vročem in sončnem vremenu , ki se ga je udeležilo več kot 250 atletov iz več kot 30 klubov in šol Slovenije, BIH in Hrvaške.

Najboljši po disciplinah so dobili posebne medalje z motivom Jernejevega , ki so jih izdelali domači mojstri, po kategorijah pa tudi pokale, v posebni disciplini 300m mladinke in mladinci pa tudi posebne nagrade. Pokale sta poleg domačih predsednikov kluba podeljeval tudi najhitrejši Slovenec Matic Osovnikar (100m 10,12s) ter šentjernejski župan Radko Luzar in podžupan Janez Selak.

Preberi več

24.8.02018

received 249630759221480

Na Trgu Gorjanskega bataljona, po domače na plac je na predvečer svetega Jerneja, v četrtek, 23.8.2018, potekal Jernejev koncert. Zaigral je Pihalni orkester Občine Šentjernej pod taktirko Sandija Franka in privabil številne občane, ki so po koncertu uživali v večeru penin iz kleti Štemberger, Kartuzije Pleterje, Martinčič, Slovenec in Karlovček. Na koncertu so bili kot gostje prisotni tudi predstavniki iz pobratene občine Svrljig. Zbrane je pozdravil župan Občine Šentjernej Radko Luzar. Občani in občanke so vstopili tako v prijeten glasbeni večer z domačimi godbeniki in se spomnili tudi leta 1991, ko so godbeniki pripravili praznovanje ob svoji 80. letnici. Tistega leta je po koncertu sledila prava godbeniška veselica, tako kot so ta večer obiskovalci po koncertu lahko uživali v večeru penin. Pihalni orkester Občine Šentjernej je navdušil s prijetnimi slovenskimi melodijami, popevkami pa tudi z rokovsko glasbo. Lep program sta obogatila tudi solista Ema Pavlič, ki obiskuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana ter Benjamin Kovačič, bivši član godbe. Da glasba človeka oblikuje in plemeniti, osrečuje, razvija ljubezen ne samo do lepega, temveč tudi do skupnosti, verjame tudi predsednik godbe Jani Selak, ki je zbrane nagovoril in povabil medse aktualnega kralja cvička Jerneja Martinčiča, ki je s sabljo odprl penino in uradno odprl večer penin. Občinstvo je z močnim aplavzom pokazalo, da so jih godbeniki vnovič razvajali s prisrčnostjo, toplino, kakovostno izvedbo ter privlačnim programom.

jernejevo 2018

Na prireditvah se bo fotografiralo za namen objave v Šentjernejskem glasilu, na  spletni strani Občine Šentjernej in v medijih.

21.8.2018

V ponedeljek 20. avgusta je v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju Turistično društvo Vrhpolje v sodelovanju z Humanitarnim društvom Moja pot, organiziralo humanitarni koncert z naslovom Za našo Silvo. Nastopali so različni domači glasbeniki, ki so s svojim nastopom oplemenitili zbiranje sredstev za pomoč občanki, ki jo je pred enim letom doletela bolezen. Zbrana sredstva preko donatorjev, ki so se zbrala na računu Sklada za pomoč ljudem v stiski pri OZRK Novo mesto in preko Humanitarnega društva Moja pot bodo porabljena za nabavo in vgradnjo hišnega dvigala ter za terapije. Betka Luštek, predsednica TD Vrhpolje je v imenu društva, ki je organiziralo dobrodelni koncert, predala bon v vrednosti 24.023 evrov.

  Za Silvo

21.8.2018

Klub za konjski šport Šentjernej je v nedeljo, 19. avgusta na hipodromu Šentjernej organiziral Jernejeve kasaške dirke. Poleg zanimivih dirk je bila prava paša za oči dirka kvadrig oziroma rimska štirivprega. Zmagala je Qvadriga Herkules iz Trebnjega z voznikom Antonom Gorcem. Drugouvrščena je bila rdeče zlata Qvadriga Ben Hur iz Šentjerneja z voznikom Francijem Gregoričem. Naslednje kasaške dirke se bodo odvijale 14. oktobra.

Dirke 2018

 

17.8.2018

Od današnjega petka, 17. avgusta ste vabljeni v avlo Kulturnega centra Primoža Trubarja na ogled Razstave arhitekturno urbanistične delavnice ureditve središča Šentjerneja študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani z naslovom ´Dobimo se na plac´.

razstava maket

17.8.2018

KLOPOTEC 007

Na Tolstem vrhu že od leta 2002 v času občinskega praznika Občine Šentjernej postavljajo klopotec, ki odganja ptiče iz vinogradov. V četrtek 16.8.2018, na god sv. Roka, so člani Mokropoljskega kluba mučenikov, ki letos praznujejo 31 let delovanja, znova poskrbeli, da klopotec že poje. DekanAnton Trpin je pred dogodkom v podružnični cerkvici sv. Roka najprej daroval mašo. Po maši so »mokropoljski mučeniki« v spremstvu muzikantov Prijateljev Tolstega vrha prinesli klopotec in ga postavili.

Preberi več

16.8.2018

DSC 5927

V Šentjerneju je v sklopu občinskega praznika Jernejevo 2018, na praznik Marijinega vnebovzetja, potekal že 13. Jernejev kolesarski maraton. Maraton, ki je privabil več kot 450 kolesarjev, je pripravila Občina Šentjernej v sodelovanju z Društvom kmetic Šentjernej in domačo sekcijo Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Vsi otroci so maraton vozili brezplačno. Med prijavljenimi je bil tudi kolesar iz Poljske in kolesarji iz Katarja. Vsi kolesarji so ob zaključku maratona sodelovali v nagradnem žrebanju, prejeli so majice in malico. Vse kolesarske so prejele še posebna darilca. Najštevilčnejša ekipa na maratonu je bila ekipa članov Kolesarskega društva Gorenje Ponikve iz Trebnjega, ki so prejeli pokal.

Preberi več

15.8.2018

Pohod za babice dedke in vnuke

14. avgusta 2018 je pohodniška sekcija HOJA izvedla 14. POHOD ZA BABICE, DEDKE IN VNUKE, ki ga Društvo upokojencev Šentjernej vsako leto izvede v sklopu Jernejevega.
Zbrali so se ob 8. uri v Lurdu.

Preberi več