OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

slavnostna seja

Na Slavnostni seji Občinskega sveta Občine Šentjernej je Občina Šentjernej v soboto, 26.8.2017, ob občinskem prazniku Jernejevo 2017 v Kulturnem centru Primoža Trubarja podelila spominske plakete, županova priznanja, nagrado in dva naziva za častna občana. Častna občana sta postala Tone Kovačič in Alojz Bambič, oba zaradi izjemnega prispevka k razvoju občine in v zahvalo za več letno delo na družbenem ter kulturnem področju.  Nagrado občine Šentjernej je za večletno prostovoljno delo na humanitarnem področju prejela Angela Žabkar, ki je letos praznovala tudi častitljivih 90 let. Spominske plakete so prejeli Prostovoljno gasilsko društvo Stara vas - Loka za 80 let delovanja, Mokropoljski klub mučenikov za 30 let delovanja, Športno društvo Kozorog za 20 let delovanja in Športno društvo HOPLA za 10-letnico.
Prejemniki županovih priznanj so postali vrhunski športnik in aktualni državni prvak Mednarodne lige tajskega boksa Darko Drobež, sicer član novomeškega Scorpion Gyma, upokojeni podjetnik Ivan Cerjak, podjetje Gallus SM d.o.o. Šentjernej, podjetje Lok orodjarstvo in podjetje Trac d.o.o. ob 25-letnici delovanja. Direktor podjetja Trac d.o.o. Tomaž rešetič je občini poklonil bon v višini 10.000 evrov za namen izgradnje novega vrtca v Šentjerneju. Občina Šentjernej vsem nagrajencem iskreno čestita, podjetju Trac pa se za podarjeni znesek najlepše zahvaljuje.

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji 2017.

OBRAZLOŽITVE:

pdfČASTNI_OBČAN_ANTON_KOVAČIČ

pdfČASTNI_OBČAN_ALOJZ_BAMBIČ

pdfObrazložitve_županovih_priznanj

pdfANGELA_ŽABKAR

pdfPGD_STARA_VAS_-_LOKA

pdfMOKROPOLJSKI_KLUB_MUČENIKOV

pdfŠPORTNO_DRUŠTVO_KOZOROG

pdfŠportno_kulturno_društvo_HOPLA

Na Jernejev dan, 24.8.2017, se je v večnamenskem prostoru Društva upokojencev Šentjernej odvijalo tekmovanje v pikadu za moške in ženske. Tekmovalce je pozdravil predsednik DU Šentjernej Marjan Bratkovič in podžupan Janez Selak, ki je tudi ob zaključku tudi podelil pokale ter medalje najboljšim ekipam. Zmagovalni pokal je šel pri ženskah in moških v roke domači ekipi DU Šentjernej. Slavko Frančič je poskrbel za igranje na harmoniko, manjkala pa ni tudi pikaderska himna, ki so jo zapeli zmagovalci.

pikado

Na Trgu Gorjanskega bataljona, po domače na plac je na god svetega Jerneja, v četrtek, 24.8.2017, potekal prijeten glasbeni večer. Zaigral je Pihalni orkester Občine Šentjernej pod taktirko Sandija Franka in privabil številne občane, ki so po koncertu lahko poskusili penine iz kleti Štemberger, Kartuzije Pleterje, Martinčič, Slovenec in Karlovček. Za še prijetnejši poletni večer, poln lepih melodij je poskrbela pevska skupina Plamen iz Škocjana, ki je prišla v goste.

20170824 201334 resized

Društvo upokojencev Šentjernej je v sredo, 23. avgusta, organiziralo tekmovanje v balinanju med ženskimi ekipami. Zmaga se je že dopoldne nasmihala domači ekipi. Tekmovalke je prišel pozdravit tudi podžupan Občine Šentjernej Janez Selak, ki jim je podelil pokale. Zmagala je Šentjernejska ekipa I, tako kot lansko leto, druge so bile predstavnice iz Straže, tretje mesto pa so si pribalinale članice ekipe iz Malega Slatnika. Občina Šentjernej vsem tekmovalkam čestita in se jim zahvaljuje, da vsako leto priredijo tekmovanje v okviru občinskega praznika.

20170823 145029 resized

IMG 1288

Društvo upokojencev Šentjernej je v torek, 22. avgusta 2017, v okviru občinskega praznika Občine Šentjernej, organiziralo pohod z naslovom Spoznajmo Dolenjsko. Zbirno mesto je bilo v Novem Lurdu pri Šentjerneju. Letošnja udeležba je bila rekorda, saj se je zbralo 225 pohodnikov, od tega 26 domačinov. Pohodnike sta prišla pozdravit predsednik Društva upokojencev Šentjernej Marjan Bratkovič in župan Občine Šentjernej Radko Luzar.

Preberi več

kasaške dirke

V nedeljo, 20. avgusta 2017, je bilo v Šentjerneju vse v znamenju plemenitih živali oz. konj in kasačev ter ostalih jezdecev. Na tekmi kasačev je nastopilo tudi mlado dekle s Potov Vrha, Anja Medle, ki se je s svojim konjem Concord Jetom pomerila na tekmi kasačev in sulkiju. Anja je bila v sulkiju 5., v kasu pa je z Anjinim konjem dirkal Silvester Petrovčič in osvojil odlično drugo mesto. Poleg Anje sta nastopili še dve članici Kluba za konjski šport Šentjernej, in sicer Lana Zrinjanin, ki je bila v 1. dirki četrta in Vesna Šuštaršič, ki je nastopila na isti dirki.

Preberi več

balinanje

Društvo upokojencev Šentjernej je v ponedeljek, 21.8.2017, organiziralo tekmovanje v balinanju med moškimi. Tekmovalce je prišel pozdravit tudi župan Občine Šentjernej Radko Luzar in podžupan Janez Selak, ki je ob zaključku tekmovanja vse zbrane povabil v Vinoteko OItilija. Tekmovalo je 6 ekip. Najbolje se je odrezala domača ekipa Šentjernej I. Sledile so ekipe Brusnice, Semič, Šentjernej II., Mali Slatnik in Gaberje. V sredo pa bodo nastopile še predstavnice nežnejšega spola. DU Šentjernej v okviru občinskega praznika organizira tudi pestro četrtkovo dogajanje, in sicer se bodo pomerili v pikadu in šahu. Domači ekipi čestitamo za zmago.

20170821 164458

 

V soboto, 19. avgusta 2017, so v okviru občinskega praznika Občine Šentjernej v Gradišču pri Šentjerneju potekale 14. kmečke igre, ki jih je organiziralo Turistično društvo Zvon iz Gradišča. V igrah je sodelovalo deset ekip, ki so zastopale posamezne vasi, društva in podjetja iz šentjernejske občine. Tekmovalci so se pomerili v štirih različnih igrah. Uživali so gledalci in tekmovalci. Najboljši so bili tekmovalci iz Polhovice, sledili so Asi in domača ekipa iz Gradišča.Zmagovalcem je pokale podelil župan Radko Luzar. Predsednik Turističnega društva ZvonGradišče Dejan Rangus pa je podelil nagrade.

kmečke igre

20170816 194338

Na Tolstem vrhu so po zaslugi Mokropoljskega kluba mučenikov tradicionalno na Rokovo, 16. avgusta, zagnali klopotec. Klopotec je veselo zapel in tako bo vse do jeseni, ko bo varoval vinograde in odganjal ptiče. Za dober pridelek je šentjernejski župnik in dekan Anton Trpin po maši v cerkvici sv. Roka blagoslovil še vinogradnike in vse zbrane ljudi.

Preberi več

20170815 0959491

V torek, 15. avgusta 2017, je na praznik Marijinega vnebovzetja v Šentjerneju v okviru občinskega praznika Občine Šentjernej, potekal tradicionalni 12. Jernejev kolesarski maraton. Vsa zbrana sredstva od startnin gredo v namen izgradnje novega vrtca v Šentjerneju. Teh sredstev se je nabralo več kot 5.400 evrov. Maratona se je udeležilo več kot 400 kolesarjev in veliko otrok, ki so maraton vozili brezplačno. Med prijavljenimi je bil tudi kolesar iz Nizozemske in kolesarji iz Katarja. Organizator maratona je bila Občina Šentjernej v sodelovanju z Društvom kmetic Šentjernej ter šentjernejskimi krompirjevci.

Preberi več

2slika

Babice, dedki in vnuki so se v sredo, 16. avgusta 2017 že trinajstič podali, v okviru občinskega praznika Občine Šentjernej, na tradicionalni pohod. Tokrat začetek pohoda ni bil na Javorovici, ampak v Pleterjah. Organizator pohoda je Društvo upokojencev Šentjernej, sekcija HOJA. Pohodnike, vnuke, starše, babice in dedke, je najprej pozdravila Fani Gošte in predstavila pohodniški dan ter spregovorila o dolini Kobile in Gorjancih. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Društva upokojencev Marjan Bratkovič in podžupan občine Janez Selak. Vodji pohoda sta bili Zala Luzar in Joži Kodelič. Pohodnike je pot vodila ob Lačnem potoku proti Vratnem do Stražnika, kjer so prečkali cesto in nadaljevali po lepi gozdni poti do Gorenjega Vrhpolja. Pot so nadaljevali ob potoku Kobila in se povzpeli po stezi, ki je del Jakobove poti na Novo goro, kjer je sledil postanek iz nahrbtnika in mini kviz za otroke. Sodelovalo je 71 pohodnikov, od tega 32 otrok. Otroci, tudi triletni so hodili vztrajno. Pohodnikom čestitamo za uspešen pohod.

Preberi več