OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

bon

Jernejevo 2016 je bilo v celoti prepleteno z dobrodelnostjo. V soboto, 27. avgusta 2016, sta predsednica Društva kmetic Šentjernej Mihaela Blatnik in Franc Kovačič, predstavnik krompirjevcev – Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi predala vrednostni bon v višini 5860 evrov ravnateljici vrtca Čebelica Ani Srpčič.

Preberi več

JernejevoNagrajenci pomanjšana

V soboto, 27. avgusta 2016, je v okviru občinskega praznika potekala slavnostni seja občinskega sveta. Župan Radko Luzar je najprej zbrane v Kulturnem centru Primoža Trubarja nagovoril in spomnil, da Šentjernej ni znan le po konjih, petelinu in cvičku, ampak tudi po dobrih ljudeh, posameznikih in društvih, ki s svojim znanjem, voljo in energijo vlagajo trud v prepoznavnost šentjernejske doline in so ljudem v stiski vedno pripravljeni pomagati.

Preberi več

Na hipodromu v Šentjerneju so se v sklopu občinskega praznika Jernejevo v nedeljo, 28.8.2016, odvile kasaške dirke. Glavni dirki dirki dneva sta bili Memorial Jurija Levičnika in Šentjernejski maraton. Okrog 1500 gledalcev si je v spremljevalnem programu med posameznimi točkami ogledalo tudi posebno čustveno predstavo z naslovom Prijateljstvo brez meja Tamare Hočevar s konjem. Po dirkah je bila izvedena promocijska dirka dvosedov, v katerih so poleg tekmovalcev sedeli pokrovitelji posameznih dirk, na koncu pa še dirka kvadrig oz. četverovpreg z antičnim pridihom.45600 1498347931237 1010289418 31188848 4782085 n1

IMG 7613

V soboto popoldne, 27. avgusta 2016, je skozi Šentjernej potekala tradicionalna Jernejeva povorka v kateri so se predstavila skoraj vsa društva in nekatere vasi. Poleg domačih društev so se predstavili tudi predstavniki iz sosednjih občin. Po povorki so številni obiskovalci prisluhnili še članom Kulturnega društva Godba Slovenskih železnic, ki so zaigrali pred glavnim odrom. Občina Šentjernej se vsem udeležencem iskreno zahvaljuje za udeležbo.

DSCN4066

V petek, 26. avgusta, sta v Kulturnem centru Primoža Trubarja potekali dve zanimivi razstavi. Društvo kmetic Šentjernej je pripravilo bogato razstavo pogrinjkov in jedi, ki so nekoč spremljali vse praznike in življenjske dogodke v družini. Društvo vinogradnikov Šentjernej, ki so v času Jernejevega vabili na plac na promocijo cvička, pa so pripravili likovno razstavo cvičkorelov z nedavne likovne kolonije. Ob tej priložnosti je Društvo vinogradnikov predstavilo tudi županovo vino. Slikarska razstava je na ogled vse do 20. septembra.

pogrinjki

DSCN4023

Sobotno dopoldne, 27. avgusta 2016, je bilo nadvse živahno na sejemskem prostoru, kjer je potekalo kuhanje županovega golaža. Na sejmu je bilo poleg številnih tujih stojničarjev, veliko domačih ponudnikov, predvsem pa obiskovalcev. Županov golaž so letos kuhali prav vsi skupaj, tako župani kot tudi predsedniki turističnih društev iz domačih in sosednjih občin. Sodelovali so celo gostje iz pobratene srbske občine Svrljig. Organizatorji kuhanja županovega golaža so bili člani Turističnega društva Zvon-Gradišče, ki so rezali tudi petelinjo klobaso. Pridne članice Društva kmetic Šentjernej so v živo pekle in ponujale ocvrte kruhke, na voljo je bilo tudi domače pecivo. Za zabavo številnih obiskovalcev je poskrbel duo Enjoy. Na sejmu pa ni manjkal tudi petelin Jernej. Turističnemu društvu Zvon Gradišče se najlepše zahvaljujemo.

Več v videu: https://youtu.be/Hm0NQ7ePkuM

 

GODBA 013

Na Trgu Gorjanskega bataljona, po domače na plac je v četrtek, 25.8.2016, potekal prijeten glasbeni večer. Zaigral je Pihalni orkester Občine Šentjernej pod taktirko Sandija Franka in privabil lepo število obiskovalcev.

Predstavili so se s koncertnimi koračnicami, filmsko glasbo, ob koncu pa so občinstvo razveselili tudi z Avsenikovimi skladbami ter s šentjernejsko himno. Pestro je bilo tudi pri hramu Društva vinogradnikov Šentjernej, Okrepčevalnica Zakrakov`c pa je poskrbela za odlično kulinariko.

 

V sklopu praznika Občine Šentjernej, Jernejevega 2016, je v četrtek, 26.8.2016 potekalo odprtje novega mostu v Gorenjem Vrhpolju, ki ga je ujma delno porušila leta 2013. Trak novega mostu čez potok Kobila sta prerezala najstarejši vaščan Alojz Sever in podžupan  Janez Selak

Hkrati so odprli tudi prvo informativno tablo, ki prikazuje življenje ob potoku Kobila nekoč, saj se v tamkajšnjem Turističnem društvu zavzemajo za ohranjanje in obnovo naravne in kulturne dediščine.
vrhpolje

DSCN3943

Že pred deveto uro zjutraj so v četrtek, 25.8.2016 na Novomeški cesti 14 v Šentjerneju, člani Društva upokojencev Šentjernej slavnostno predali v uporabo nov večnamenski prostor. Dogodek je spremljalo veliko upokojencev, tudi člani in članice sosednjih društev upokojencev, ki so prišli na tekmovanje v pikadu in šahu. Prisotne sta nagovorila predsednik DU Šentjernej Marjan Bratkovič in župan Občine Šentjernej Radko Luzar. Po slavnostnem prerezu traku so tekmovalci pričeli s tekmovanjem v pikadu.

cestitka spletna stran AVGUST jernejevo 2016 pomanjsana

DSCN3871

AK Šentjernej je v sredo, 24.8.2016, v okviru prireditev ob občinskem prazniku pripravil atletski miting za vse kategorije. Vreme je bilo lepo, zato so atleti imeli odlične pogoje za tekmovanje. Zbralo se jih je več kot 220 iz 30 klubov in šol iz vse Slovenije in Hrvaške ter veteran iz Velike Britanije. Prireditev so odprli predsednik kluba Anton Bučar in Anita Petrič v imenu Občine Šentjernej. Najboljši po disciplinah so dobili medalje, po kategorijah pa tudi pokale. Atletski miting je spremljalo za atletiko kar veliko gledalcev. Za mnoge mlade atlete, ki sta jim podelila medalje župan občine Radko Luzar in atlet Igor Primc, bo miting ostal nepozaben. Napovedovalec, nekdanji atlet, sedaj pa voznik na konjskih dirkah, Marko Gorenc je poskrbel, da atletom in tekmovalcem ni bilo dolgčas. AK šentjernej je stadion po tekmovanju takoj pospravil in uredil v prvotno stanje, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Občina se Atletskemu klubu Šentjernej zahvaljuje tudi za odlično izpeljano organizacijo 16. atletskega mitinga.

IMG 7130

Društvo upokojencev Šentjernej je v sredo na god sv. Jerneja 24. avgusta, organiziralo tekmovanje v balinanju med ženskimi ekipami. Zmaga se je že dopoldne nasmihala dvema domačima ekipama. Tekmovalke je prišel pozdravit tudi župan Občine Šentjernej Radko Luzar, ki jim je podelil pokale. Pokal za najboljšo v bližanju si je prisvojila Sonja Jakelj. Zmagala je Šentjernejska ekipa I, druge so bile predstavnice Šentjernej II, tretje mesto pa so si pribalinale članice ekipe iz Malega Slatnika. Četrte so bile predstavnice iz Straže, ki so prvič gostovale v Šentjerneju. DU Šentjernej v okviru občinskega praznika organizira tudi pestro četrtkovo dogajanje, in sicer se bodo pomerili v pikadu in šahu ter tudi uradno odprli nove prostore za druženje in tekmovanje. Občina Šentjernej vsem tekmovalcem in tekmovalkam čestita in se jim zahvaljuje, da vsako leto priredijo tekmovanja v okviru občinskega praznika.

DSCN3853

DSCN3782

Društvo upokojencev Šentjernej je v torek (23.8.2016) že dvanajsto leto zapovrstjo organiziralo tradicionalni pohod za dedke, babice in vnuke s startom ob deveti uri na Javorovici pri spominskem hramu. Pohod je bil namenjen vsem generacijam, od najmlajših do najstarejših in je bil vključen v sklop prireditev ob občinskem prazniku Občine Šentjernej. Pohodnike, vnuke, starše, babice in dedke ter tudi člane sosednjih društev upokojencev, je najprej pozdravila Fani Gošte in predstavila pohodniški dan. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Društva upokojencev Marjan Bratkovič in župan občine Radko Luzar. Vodja pohoda je bil Franc Zoretič. Prav tako pa je spregovoril Milan Kranjc. Otroci so bili nadvse veseli, saj so jim starejši obljubili, da bodo med potjo srečali tudi kakšnega gorjanskega škrata, vile in druga prijazna pravljična bitja.

V sklopu občinskega praznika »Jernejevo 2016«, se je v ponedeljek, 22. avgusta 2016 v Brusnicah odvijalo balinanje za moške. Prav vsi tekmovalci so se odlično odrezali in pokazali svoje balinarske spretnosti.

 

DSCN3699

V okviru občinskega praznika Občine Šentjernej je Vinoteka Otilija odprla svoja vrata in številnim obiskovalcem na ogled postavila stalno zbirko glasbil. Gostitelj Janez Selak je povedal, da gre za instrumente, ki jih je prejel od prijatelja, prvega dirigenta šentjernejske prenovljene godbe, Mladena Škrbiča, tudi profesorja pihal na Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto. Ko je pred petimi leti preminil, je njegov sin zbirko poklonil Selaku. Gre za okrog 250 najrazličnejših instrumentov. Med obiskovalci sta bila tudi dva častna občana - Janez Gorišek in Janez Kuhelj.

Preberi več

Rokovo

Na Tolstem vrhu so po zaslugi Mokropoljskega kluba mučenikov tradicionalno na Rokovo, 16. avgusta, zagnali klopotec. Klopotec je veselo zapel in tako bo vse do jeseni, ko bo varoval vinograde in odganjal ptiče. Za dober pridelek je šentjernejski župnik in dekan Anton Trpinpo maši v cerkvici sv. Roka blagoslovil še vinogradnike in vse zbrane ljudi. Nagovoril jih je tudi župan Radko Luzar, ki je povedal, da je šentjernejska občina prav pred tem dogodkom, ki sodi že tradicionalno v Jernejevo, poskrbela za na novo asfaltirane odseke po Tolstem vrhu. Član kluba mučenikov je povedal, da so se pri maši spomnili dveh njihovih že preminulih članov, Janeza in Pavla. Dogodek je pospremila tudi pesem Šentjernejskega okteta, ter domačega ansambla. Vinogradniki so številnim obiskovalcem postregli z rujno kapljico in šentjernejske dobrote, za katere so poskrbele članice Društva kmetic Šentjernej. Prva omemba klopotca v slovenskem jeziku sega v leto 1797, v pesmi Ljutomerčana Leopolda Volkmerja. V Sloveniji je klopotec najbolj razširjen v Prlekiji, Slovenskih goricah in Halozah. Sprva naj bi jih postavljali na poljih, kasneje pa pretežno v vinogradih. Klopotci so različno izdelani, odvisno od pokrajine, v Slovenskih goricah ima dva para kril ali vetrnic, na Goričkem tri pare in na Avstrijskem Štajerskem štiri pare kril.

Največji klopotec na svetu imajo v Hermancih v Prlekiji, ki je visok kar 16 metrov in tehta kar 975 kilogramov. Naš res ni največji, stoji pa zagotovo na najlepši vzpetinici daleč naokoli.

IMG 9430

V ponedeljek, 15. avgusta 2016, je na praznik Marijinega vnebovzetja v Šentjerneju v okviru občinskega praznika Občine Šentjernej, potekal tradicionalni 11. Jernejev kolesarski maraton, letos z dobrodelno noto. Vsa zbrana sredstva od startnin (5.860,00 evrov) gredo v namen izgradnje novega vrtca v Šentjerneju. Maratona se je udeležilo več kot 400 kolesarjev in veliko otrok, ki so maraton vozili brezplačno. Med prijavljenimi je bil tudi kolesar iz sosednje Hrvaške in kolesarji iz Katarja. Organizator maratona je bila Občina Šentjernej v sodelovanju z Društvom kmetic Šentjernej. Organizirani sta bili dve trasi, manjša (35km) in daljša (70km), na trasi pa sta bili tudi dve postojanki, kjer so članice in člani domačih društev poskrbeli za okrepčanje kolesarjev. Vsak kolesar, ki je plačal štartnino je ob koncu maratona prejel praktično nagrado organizatorja, malico ter vodo. Vsi kolesarji so ob zaključku maratona sodelovali v nagradnem žrebanju. Najštevilčnejša ekipa na maratonu je bila domača ekipa Trapcev, ki so prejeli pokal in poskrbeli za pravo domače vzdušje. Na samem prireditvenem prostoru pred Kulturnim centrom Primoža Trubarja je bilo poskrbljeno za dodatno animacijo. Občina Šentjernej se zahvaljuje vsem sodelujočim članicam Društva kmetic Šentjernej za veliko pomoč pri organizaciji, prav tako šentjernejskim članom Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki so poskrbeli za odlično malico, vsem kolesarjem ter mnogim donatorjem (Andreju Košaku iz skupine Panvita, Kmetiji Šketelj, Banki Sberbank, Trgovini Spar, Zavarovalnicam Tilia, AS, Prva osebna zavarovalnica, Bicikel.com-u, Robertu Bregarju, Topatletu, Ewopharmi, Dani iz Mirne, Ljubljanskim mlekarnam, Redbullu, Športni uniji Slovenije, Yureni, številnim podjetjem in sodelujočim prostovoljcem na maratonu (motoristom MK Novo mesto s Tonetom Jordanom, stalnim članicam Turističnega društva Šentjernej z Linco Kalin, redarjem, članom Društva upokojencev Šentjernej z Jožetom Smrekarjem, Policijski postaji Šentjernej, podžupanu Janezu Selaku, delavcem JP EDŠ, d.o.o. Šentjernej, Kolesarskemu klubu Adria Mobil, šoferju Borisu Piletiču, Alešu Trbancu in Ansamblu Nebo, prizadevnemu Francu Bevcu, Okrepčevalnici Zakrakovc, zdravstveni službi in mnogim posameznikom), ki so pomagali pri dobri izvedbi dogodka. Jernejev kolesarski maraton sodi v sklop maratonov akcije Slovenija kolesari. Že sedaj vabimo kolesarje in kolesarke, da se udeležijo maratona, ki bo prihodnje leto na praznični torek, 15. avgusta 2017.

Vabimo vas v Šentjernej na 11. Jernejev kolesarski maraton z dobrodelno noto.  Vsak udeleženec maratona prejme malico, brisačo, bidon, Perskindol tester, vzorec Zero High 5, jogurt Quark Ljubljanskih mlekarn Okrepčali se bomo z vodo Dana in energetskimi napitki. Tako kot vsako leto bo najštevilčnejša ekipa prejela pokal, sledilo bo žrebanje praktičnih nagrad. Na prireditvenem prostoru bo poskrbljeno za dodatno animacijo(Topatlet, Zavarovalnica Tillia, Redbull, Prva osebna zavarovalnica, Ljubljanske mlekarne…itd ).

Prireditev je vključena v akcijo Slovenija kolesari 2016.

Se vidimo v Šentjerneju, na praznični ponedeljek, 15. avgusta 2016!

jernejev maraton 2016