OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

DSCN2295

V Šentjerneju je v sredo, 26. avgusta 2015, potekal 15. mednarodni atletski miting pod okriljem domačega Atletskega kluba Šentjernej, ki ga vodi Anton Bučar. Udeležilo se ga je več kot 250 atletov. Tekmovalce je prišel poleg župana Radka Luzarja in podžupana Janeza Selaka,  pozdravit in podelit medalje olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus, državni rekorder v metu Igor Primc, domači olimpionik Jože Vrtačič in skakalec s palico Jure Rovan. Pri organizaciji mitinga sta sodelovala tudi Aleš Tomič in Maja Nose. Organizator Atletski klub Šentjernej se zahvaljuje vsem tekmovalcem in sodelujočim, ki so pomagali pri izvedbi dogodka, predvsem sodnikom, redarjem, reševalni ekipi prve pomoči, povezovalcu Marku Gorencu, ozvočevalcu Urošu Videtu ter vsem ostalim delavcem. 

Občina Šentjernej vsem mladim atletom in atletinjam za uspešne rezultate iskreno čestita!

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji 2015

DSCN2256

IMG 1648

Poleg pohoda po Doberškovi poti so se člani Društva vinogradnikov Šentjernej predstavili v Jernejevi povorki  in pripravili zanimivo dogajanje tudi na Plac v petek, 21.8. in soboto, 22.8.2015. Postavili so svoj mobilni vinogradniški hram. Program s pogostitvijo je bil zanimiv, saj je privabil mnogo radovednežev in tistih, ki so poskusili domači odličen cviček. Obiskovalcem so z veseljem zapeli Fantje z vasi in Šentjernejski oktet. Ni manjkalo radovednežev z Rake in Kostanjevice na Krki.

 

 IMG 1774

 

 

 vsi nagrajenci

Občina Šentjernej je ob prazniku Jernejevo 2015 zaslužnim podelila občinska priznanja. Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šentjernej je potekala v soboto, 22. avgusta 2015, v Kulturnem centru Primoža Trubarja. Častni občan je na predlog vaščanov Dolenje Stare vasi za življenjsko delo na področju športa postal Janez Gorišek, konstruktor planiške velikanke in mnogih po svetu, oče smučarskih poletov Janez Gorišek, katerega korenine so prav iz šentjernejske doline. Na predlog TD Šentjernej je naziv častnega občana posthumno prejel Pavel Turk, dolgoletni predsednik turističnega društva Šentjernej, učitelj in ravnatelj OŠ Šentjernej, član Rotary kluba, ljubitelj narave in planinarjenja, ki je s svojim življenjem in zavzetim delovanjem v šentjernejski dolini pustil izreden pečat.

Preberi več

IMG 1473

V okviru petkovega zabavnega večera z Modrijani so prišli na vrsto še ljubitelji športa. Župan Občine Šentjernej Radko Luzar je skupaj z očetom poletov Janezom Goriškom podelil športna priznanja, ki so jih prejeli najboljši sodelujoči tekmovalci različnih športnih disciplin Jernejevega 2015. Na odru se je podeljevalcema pridružil tudi slovenski novinar, reporter, urednik, humorist in satirik Tone Fornezzi - Tof, ki je gospodu Janezu Gorišku podelil posebno zlato odličje novinarjev. Vse obiskovalce pa je pozdravil tudi Trebanjski župan Alojzij Kastelic. Namreč obrtniki Šentjerneja so pred samo podelitvijo odigrali prijateljsko nogometno tekmo z obrtniki občine Trebnje in zmagali z rezultatom 4:3. Prav tako so obrtniki in podjetniki občine Šentjernej podarili donacijo v višini 1000 evrov Nogometnemu klubu Šentjernej za razvoj nogometa v občini.

Preberi več

IMG 1629

V soboto popoldne, 22.8.2015 je skozi Šentjernej potekala tradicionalna Jernejeva povorka na temo Gorjancev, v kateri so se poleg domačih društev predstavili tudi predstavniki iz sosednjih občin. Po povorki so številni obiskovalci prisluhnili članom Kulturnega društva godba slovenskih železnic, članom domačega ansambla Nebo, pozdravnim nagovorom župana Radka Luzarja, predsednice TD Šentjernej Vide Trenz in dekana Antona Trpina. V večernem programu pa so uživali v Aktualovi galami z gosti, med drugim so obiskovalce zabavali Nuša Derenda, Roko Bažika, Nina in Petra Kovačević. Zahvaljujemo se vsem, ki ste sodelovali v povorki.

 

 Godba

 

 

 

ANGE SIRRUS2

Glavni dogodek Jernejevega sejma, ki je potekal 22.8.2015, je bila razstava kasačev, ki jo je ob 130 letnici kasaških dirk pripravil Klub za konjski šport Šentjernej oz. rejci in lastniki teh plemenitih živali. Predstavili so 25 kasačev, od plemenskega žrebca, rekreativnih in tekmovalnih kasačev, plemenskih kobil z žrebeti do kasačev posebnega pomena. Dogodek je povezoval Janez Bratkovič iz Kmetijske šole Grm Novo mesto. Občina Šentjernej se zahvaljuje vsem, ki so omogočili kasaško razstavo, predvsem razstavljavcem konj.

Na fotografiji je kasač posebnega pomena Angel Sirrius z največ zaslužka za KK Šentjernej, kasač z najboljšim časom in rekordom v KK Šentjernej, z največjim številom zmag in plasmajev za KK Šentjernej in najhitrejši kasač na SLO hipodromih vseh časov.

 

 

kuhanje golaža

Sobotno dopoldne, 22. avgusta 2015, je bilo nadvse živahno na sejemskem prostoru, kjer je potekalo kuhanje županovega golaža. Na sejmu je bilo poleg številnih stojničarjev, tudi veliko kupcev in obiskovalcev. Županov golaž so letos kuhali prav vsi skupaj, tako župani, podžupani kot tudi predsedniki turističnih društev iz domačih in sosednjih občin. Med njimi sta bila tudi kuharska mojstra Peter Kotar in Stane Potočar. Sodelovali so celo gostje iz pobratene srbske občine Svrljig. Pridne članice Društva kmetic Šentjernej so v živo pekle in ponujale ocvrte kruhke, na voljo je bilo tudi domače pecivo. Za zabavo številnih obiskovalcev je poskrbel duo Enjoy. Na sejmu pa ni manjkal tudi petelin Jernej.

 

 

razvitje praporja

V okviru Jernejevega 2015 je v prostorih DU Šentjernej potekalo tekmovanje v pikadu in šahu.

Zmago je osvojila zopet domača ekipa DU.

Rezultati:

1.mesto:DU Šentjernej I.  z 3138 točkami 

2.mesto:DU Semič z 2969 točkami 

3.mesto:DU Šentjernej II. z 2785 točkami

Posamezno je največ točk osvojil Janez Janc iz DU Šentjernej in sicer 877 točk, drugi je bil Milan Jakše, prav tako iz vrtst DU Šentjernej z enakim številom točk, tretji pa  bil Jože Župan iz DU Šentjernej z 870 točkami. 

Vsi trije so prejeli zaslužene medalje in jim iskreno čestitamo.

V četrtek, 20. avgusta ,je potekalo tudi slavnostno razvitje novega praporja ter podelitev vseh nagrad. Dogodka sta se udeležila tudi župan Občine Šentjernej Radko Luzar in direktor občinske uprave Samo Hudoklin.


 

 

 

DSCN4267

V okviru občinskega praznika so člani Pihalnega orkestra Občine Šentjernej v četrtek, 20. avgusta 2015, pripravili Jernejev koncert. Poleg tega, da so člani v svoje vrste sprejeli osem novih članov in jim podelili diplome, so se jim na odru pridružili tudi člani ansambla Pogum, ki so skupaj z godbeniki navdušili do zadnjega kotička napolnjeno dvorano Kulturnega centra Primoža Trubarja. Zbrane v dvorani sta poleg predsednice godbe Tine Lahne, navdušili tudi najmlajši napovedovalki, dvojčici Nuša in Neža Zaman Jelenič.jpg Dvojčici  jpg Ansambel Pogum

Preberi več

DSCN2101

Društvo upokojencev Šentjernej je v torek, 19. avgusta 2015, izvedlo tekmovanje v balinanju. Tekmovalce je prišel pozdravit tudi župan Občine Šentjernej Radko Luzar. Zmaga se je vseskozi nasmihala domači ekipi in so na koncu tudi povedli pred tekmovalci DU Brusnice. V petek pa bodo nastopile še predstavnice nežnejšega spola. DU Šentjernej v okviru občinskega praznika organizira tudi pestro četrtkovo dogajanje, in sicer se bodo pomerili v pikadu in šahu. V četrtek, 20.8.2015, bodo ob 14. uri razvili tudi novi prapor in podelili nagrade. Domači ekipi iskreno čestitamo.

Preberi več

DSCN2073

Društvo upokojencev Šentjernej je danes (18.8.2015) že enajsto leto zapovrstjo organiziralo tradicionalni pohod na Prag za dedke, babice in vnuke s startom ob deveti uri na Javorovici pri spominskem hramu. Pohod je namenjen vsem generacijam, od najmlajših do najstarejših in je vključen v sklop prireditev ob občinskem prazniku Občine Šentjernej.

Preberi več

Zagnali klopotec

Sobota, 15. avgusta 2015, je bila v Šentjerneju nadvse pestra. Predvsem športno obarvana. Zjutraj je preko 300 kolesarjev kolesarilo na trasi malega in velikega Jernejevega maratona. Študentski klub Ptjeln je na igrišču pri OŠ organiziral košarkarski turnir trojk, odbojko na mivki in zorbing. Ljubitelji pohodništva so se odpravili na 3. pohod po Doberškovi poti. Zjutraj je v Šmarju potekalo žegnanje ob prazniku velikega Šmarna, popoldne pa so člani Mokropoljskih mučenikov tradicionalno po maši na Tolstem Vrhu zagnali klopotec. Zapeli pa so tudi člani Šentjernejskega okteta.

 

 

 

 

Člani in prijatelji Društva vinogradnikov Šentjernej ter ljubitelji cvička, hoje in dobre volje so se v soboto, 15.8.2015, podali na 3. Pohod po Doberškovi poti med vinskimi goricami in cvičkovimi hrami. Pohodnikov je bilo nekaj več 40. Med pohodom so se tudi nekajkrat okrepčali in osvežili, na koncu pa je sledil še zaključek z zasluženo malico.

DSC 1174

Kmečke igre 2015

Prizadevni člani in članice Turističnega društva Zvon Gradišče so v nedeljo, 16.8.2015, pripravili že 13. kmečke igre. Tekmovalo je kar trinajst domačih ekip, ki so se pomerile v štirih igrah - tradicionalna je bila molža krave, skakanje v jambo vrečah, obiskovalce in navijače pa sta navdušili tudi dve novi igri: prelivanje vode na pladnju iz polne v prazno posodo ter pokanje balončkov.

Preberi več

 

kasaške dirke 2015

V nedeljo, 16. avgusta 2015, so se pod okriljem Zveze društev kasaške centrale Slovenije na hipodromu v Šentjerneju odvijale tradicionalne kasaške dirke. Nagrada za ves trud je bila poplačana z zmago domačina Marka Gorenca s stožiškim konjem v najhitrejši točki sporeda.

Vse rezultate si lahko ogledate na spletni povezavi:

http://www.zveza-kasaska-centrala.si/dirke-rezultati.php?id_prireditev=1852

 

DSCN1996

V soboto, 15. avgusta 2015, je na praznik Marijinega vnebovzetja v Šentjerneju v okviru občinskega praznika Občine Šentjernej, potekal tradicionalni 10. Jernejev kolesarski maraton. Organizator maratona je bilo Turistično društvo Šentjernej v sodelovanju z občino. Organizirani sta bili dve trasi, manjša (35km) in daljša (70km), na trasi pa sta bili tudi dve postojanki, kjer so članice in člani domačih društev poskrbeli za okrepčanje kolesarjev. Vsak kolesar, ki je plačal štartnino je ob koncu maratona prejel praktično nagrado organizatorja, tudi spominsko medaljo, malico ter vodo. Vsi kolesarji pa so ob zaključku maratona sodelovali v nagradnem žrebanju. Maratona se je letos udeležilo preko 300 kolesarjev iz različnih koncev Slovenije. Nagrado je prejel tudi najstarejši kolesar, 85 letni Danilo Pečnik iz Brežic, najštevilčnejša ekipa na maratonu pa je prejela pokal.

Preberi več

Razpis15atletskegaMitinga

Obveščano vse prijavljene tekmovalce in obiskovalce, da je atletski miting  JERNEJEVO 2015 dokončno prestavljen za en teden. Miting se bo odvijal 26. 8. 2015 ob isti uri zaradi napovedi slabega vremena. Razpis je podaljšan in se lahko odjavite ali na novo prijavite, sporočajo iz Atletskega kluba Šentjernej.