OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

Zadnji dan v januarju je svetovni dan brez cigaret, ko naj bi se kadilci odrekli cigaretam ali pa vsaj zmanjšali število pokajenih cigaret.

Organizatorji evropske kampanje Help navajajo, da v Evropi zaradi pasivnega kajenja vsako leto umre več kot 19.000 nekadilcev. Zdravstvene raziskave kažejo na škodljivost kajenja za zdravje. Strokovnjaki ocenjujejo, da se tveganje, da bo odrasla oseba zbolela na srcu, s pasivnim kajenjem poveča za 25 odstotkov. Kajenje mnogokrat povzroča pljučnega raka in emfizemo, pa tudi druge motnje organizma.

 

Vse več protikadilskih ukrepov

V zadnjem času so se zaradi tega v množici držav pojavili različni protikadilski ukrepi, kot je omejevanje oglaševanja tobačnih izdelkov in prepoved kajenja na javnih mestih.

Že marca 2005 je evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu uvedel vseevropsko kampanjo Help - za življenje brez tobaka. Kampanja temelji na prepričevanju ljudi, predvsem mladih, s televizijskimi oglasi in različnimi promocijskimi aktivnostmi v vseh 27 državah članicah EU, da opustijo kajenje oz., da s kajenjem sploh ne pričnejo.

Cilj kampanje je informirati

Cilji kampanje so povečati osveščenost ljudi o nevarnostih ogljikovega monoksida ter spodbuditi kadilce in nekadilce, da se informirajo o vplivu kajenja na zdravje, o nevarnostih pasivnega kajenja in pozitivnih učinkih opustitve kajenja.

S sprejetjem novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki močno zaostruje kadilske pogoje, se je Slovenija pridružila mnogim evropskim državam, kot so Irska, Italija, Švedska, Finska in Malta, ki so podobne ukrepe proti kajenju že sprejele.

Popolna zaščita zaposelnih pred tobačnim dimom

Cilj novele, ki je začela veljati 5. avgusta lani, je popolna zaščita zaposlenih iz vseh poklicnih skupin pred izpostavljenostjo za zdravje škodljivim vplivom tobačnega dima v delovnih prostorih ter zmanjšanje dostopnosti do tobačnih izdelkov mladoletnim osebam. Novela namreč zvišuje starostno mejo za nakup tobačnih izdelkov z dosedanjih 15 let na 18 let. Poleg tega uvaja starostno mejo 18 let tudi za tiste, ki prodajajo tobačne izdelke.

Le malo izjem

Popolna prepoved kajenja velja za vse zaprte delovne in javne prostore. Kajenje je možno le v posebnih prostorih nastavitvenih obratov in drugih ponudnikov nočitev, v domovih za ostarele in zaporih, psihiatričnih bolnišnicah ter v prostorih, namenjenih izključno kajenju - kadilnicah.

Že od sprejetja protitobačne novele so glasna tudi negodovanja. Z ureditvijo niso zadovoljni gostinci, poslanci SNS s prvopodpisanim Zmagom Jelinčičem pa so v državni zbor v začetku novembra lani vložili predlog sprememb novele. Na torkovovem glasovanju v DZ so poslanci in poslanke predlog zavrnili.

Zakaj je tobak škodljiv

V cigaretnem dimu se nahaja okoli 4000 različnih kemijskih spojin, med katerimi so najbolj znane in nevarne nikotin, katran in ogljikov monoksid. Nikotin je najbolj znana substanca v cigaretnem dimu in je "krivec", da postanemo odvisni od cigaret. Veže se na receptorje v možganih, ki se postopno na nikotin "navadijo".

Ko količina nikotina upade, se pojavijo t.i. odtegnitveni simptomi (zaspanost, nemir, nestrpnost, motnje koncentracije, depresija). Katran se odlaga v pljučnih mehurčkih, kjer povzroča poškodbe pljučnega tkiva ter s tem manjšo pljučno kapaciteto (hitrejše zadihanje, zmanjšana fizična zmogljivost).

Vse več kadilcev v Vzhodni Aziji

Ogljikov monoksid se veže na hemoglobin in povzroča splošno oslabljenost organizma in dovzetnost za bolezni.

Kajenje, zlasti cigaret, cigar in pip izhaja že iz kulture ameriških domorodcev vzhodne Severne Amerike, ki so prvi gojili tobak. Po kolonizaciji Amerike je kajenje postalo priljubljeno tudi med Evropejci. Po poročilih Svetovne zdravstvene organizacije je danes najbolj razširjeno v Vzhodni Aziji, saj tam kadita približno dve tretjini vsega odraslega moškega prebivalstva. V zadnjih letih pa kajenje močno upada v razvitem svetu, kjer kadilci še vedno predstavljajo okoli četrtino vse populacije.

Celotno sporočilo najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na naslednji povezavi, kjer je dosegljivo tudi dodatno gradivo - tonske izjave in plakati.


Jernejevonovi

KCPT LOGO

projekti

      [2014-2018]   [2018-2022]

images/piso

 

galerije mapalink
 
04_2019 Vestnik

 

Statistika obiskov

6115933
Danes
Včeraj
V tem tednu
V preteklem mesecu
V preteklem tednu
V tem mesecu
Skupaj
1430
1974
6632
6095322
41622
53432
6115933
Moj IP: 3.227.233.6
Osveženo: 14:32:07