OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

Mednarodni dan žensk praznujejo v številnih državah po svetu. To je dan, ko so ženskam priznani njihovi dosežki, ne glede na nacionalne, etnične, jezikovne, kulturne, ekonomske ali politične razlike. To je priložnost, da pogledamo pretekle napore in dosežke, in še pomembneje, da pogledamo naprej na še neizkoriščene potenciale in priložnosti, ki čakajo prihodnje generacije žensk. 

moja najlepsa roza 3 in gt in gt in gt in gt in gt

V letu 1975, mednarodnem letu žensk, so Združeni narodi začeli praznovati mednarodni dan žensk na 8. marec. Dve leti kasneje, v decembru 1977, je Generalna skupščina sprejela resolucijo, ki je razglasila naj države članice slavijo dan Združenih narodov za pravice žensk in mednarodni mir na kateri koli dan v letu, v skladu z njihovimi zgodovinskimi in nacionalnimi tradicijami. S sprejetjem resolucije je Generalna skupščina priznala vlogo žensk pri trudu za mir in razvoj ter spodbudila konec diskriminacije in povečanje podpore polni in enaki soudeležbi žensk.

Zgodovina

Mednarodni dan žensk je nastal iz aktivnosti delavskih gibanj na prelomu dvajsetega stoletja v Severni Ameriki in po Evropi.

1909: Prvi mednarodni dan žensk so slavili v Združenih državah Amerike, 28. februarja. Socialistična stranka Amerike je ta dan posvetila v čast stavki delavk tekstilne industrije leta 1908 v New Yorku, kjer so ženske protestirale proti delovnim pogojem. 

1910: Socialistična Internacionala je na srečanju v Kopenhagnu uvedla mednarodni dan žensk, v čast gibanjem za pravice žensk in v podporo doseganju univerzalne volilne pravice za ženske. Predlog je bil sprejet s soglasnim odobravanjem na konferenci več kot 100 žensk iz 17 držav, vključno s prvimi tremi ženskami izvoljenimi v finski parlament. Za proslavljanje ni bilo izbranega nobenega fiksnega datuma.

1911: Kot rezultat Kopenhagenske iniciative, je bil mednarodni dan žensk prvič obeležen 19. marca v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji in Švici, kjer je več kot milijon žensk in moških prisostvovalo shodom. Poleg volilne pravice in dostopa do javne službe, so zahtevali pravico žensk do dela, poklicnega usposabljanja in konca diskriminacije na delovnem mestu.

1913-1914: Mednarodni dan žensk je postal tudi mehanizem za proteste proti prvi svetovni vojni. Kot del gibanja za mir, so ruske ženske slavile njihov prvi mednarodni dan žensk na zadnjo nedeljo v februarju. Drugod po Evropi so, na ali okrog 8. marca naslednjega leta, ženske imele zborovanja bodisi za protest proti vojni ali za izražanje solidarnosti z drugimi aktivistkami.

1917: Ruske ženske so se ponovno odločile protestirati in stavkati za »Kruh in mir« na zadnjo nedeljo v februarju (ki je padla na 8. marec v gregorijanskem koledarju). Čez štiri dni se je car odpovedal oblasti in začasna vlada je ženskam podelila volilno pravico.

Od teh zgodnjih časov je mednarodni dan žensk prevzel nove globalne dimenzije, tako za  ženske v razvitih državah kot v državah v razvoju. Rastoče mednarodno žensko gibanje, ki so ga okrepile štiri svetovne konference žensk Združenih narodov, je pomagalo narediti slovesnost za zbirno točko, ki je gradila podporo pravicam žensk in udeležbi v političnih in ekonomskih arenah. Mednarodni dan žensk je vedno bolj čas za premislek o doseženem napredku, za poziv k spremembam in za praznovanje pogumnih dejanj in odločnosti običajnih žensk, ki so odigrale izredno vlogo v zgodovini njihovih držav in družb.

Združeni narodi in enakost med spoloma

Ustanovna listina Združenih narodov, podpisana leta 1945, je bil prvi mednarodni sporazum, ki je potrdil princip enakosti med ženskami in moškimi. Od takrat so ZN pomagali ustvarjati zgodovinsko zapuščino mednarodno sprejetih strategij, standardov, programov in ciljev za napredovanje statusa žensk po vsem svetu.

Skozi leta so ZN promovirali sodelovanje žensk kot enakih partnerk z moškimi v doseganju razvoja, miru, varnosti in polnega spoštovanja človekovih pravic. Opolnomočenje žensk ima v ZN še naprej osrednjo vlogo pri naslavljanju socialnih, ekonomskih in političnih izzivov po svetu.

Vir: http://www.un.org/womenwatch/feature/iwd/history.html


Jernejevonovi

KCPT LOGO

projekti

      [2014-2018]   [2018-2022]

images/piso

 

galerije mapalink
 
04_2019 Vestnik

 

Statistika obiskov

6115801
Danes
Včeraj
V tem tednu
V preteklem mesecu
V preteklem tednu
V tem mesecu
Skupaj
1298
1974
6500
6095322
41490
53432
6115801
Moj IP: 3.227.233.6
Osveženo: 13:41:09