OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

opera

DON PASQUALE
Komična opera v treh dejanjih
(v slovenskem jeziku) 

več na povezavi: http://www.figaro.si/mma_bin.php/$fId/2016042922032328/$fName/Figaro+Don+Pasquale+Skocjan+29a-4-16.pdf

Glasba: GAETANO DONIZETTI

 

Besedilo: po Angelu Avelliju napisal skladatelj
Prevod:   Smiljan Samec

Umegniško vodstvo:
Dirigent in pianist  Igor Švara
Režija: Zdravko Perger

KOMORNI ORKESTER LJUBLJANA
Koncertni mojster: Gregor Traven

Scenografija:        Figaro
Kostrumografa:        Figaro


Don Pasquale:       Franc Javornik,
Doktor Malatesta:        Zdravko Perger
Ernesto:        Andrej Debevec, Klemen Torkar
Norina:   Urška Kastelec, Katarina Perger
Notar:       Silvo Škvarč


Prvo dejanje

Staremu don Pasqualu se kljub njegovemu šestdesetletnemu samstvu na stare dni vzbude skomine, da bi se oženil, če drugega ne, že iz maščevalnosti do nečaka Ernesta, ki se brani namenjene mu neveste. Ernesto ljubi namreč mlado vdovo Norino in njej na ljubo tvega, da ga bo starec razdedinil. Ker sam nima sredstev za poroko, se zateče po pomoč k stričevemu prijatelju, doktorju Malatesti, ki naj bi Pasquala pregovoril, naj nečaku prepusti, da si izbere ženo po svojem srcu. Malatesta sklene starca temeljito izučiti in ga ozdraviti muh. Zato navidezno popolnoma soglaša s Pasqualovimi poročnimi načrti in mu jo celo pripravljen dati za ženo svojo dozdevno sestro Norino, ki mu jo prikaže v najvabljivejši luči, kot vzor ženskega bitja. Pasquale se že ob samem opisu takoj vname za angela v človeški podobi, spodi od doma nepokornega nečaka in se sklene nemudoma oženiti. Ko Ernesto izve, da Malatesta ponuja stricu v zakon Norino, misli, da ga je doktor izdal, in obupa. Malatesta pa pouči o vsem Norino, ki privoli v njegov načrt. Če bi starec v resnici rad okusil zakonske »sladkosti«, pa naj jih. Pasquale naj se naprej s svojimi očmi prepriča o njeni resnični lepoti, nakar bo sklenila z njim navidezen zakon, nato pa naj se pripravi!

Drugo dejanje

Ernesto je poslal Norini poslovilno pismo in je ves nesrečen zaradi izgube ljubice. Doktor Malatesta predstavi Pasqualu Norino kot svojo sestro. Starcu se ob pogledu na angelsko milino kar srce raztopi in zahteva, naj se kar takoj sklene ženitna pogodba. Malatesta pripelje lažnega notarja, ki opravi ženitno ceremonijo. Kakor hitro pa jo to storjeno, se prej nedolžno dekletce spremeni v »zakonskega zmaja«.

Tretje dejanje

Don Pasquale se smili samemu sebi in neizmerno trpi. Norina mu obrne vso hišo narobe, razmetava njegovo premoženje za najbolj nesmiselne muhe in trpinči ubogega »moža«. Pasquale je ves iz sebe. Za konec mu sladka ženka podtakne še pisemce, iz katerega se vidi, da ga Norina vara z nečakom Ernestom. Ko ju oba, skupaj z Malatesto, še preseneti pri domenjenem sestanku, je starec do grla sit takega zakona. Privoli v ločitev in le nečak ga lahko odreši tega zmaja. Navsezadnje niti posebno ne zameri, ko mu povedo, da so mu to kašo skuhali le navidez, saj je zdaj res korenito ozdravljen starčevskih muh.


Don Pasquale
DON PASQUALE SLIKA
DON PASQUALE SLIKA

VIDEO - DON PASQUALE


Gledališki list

Jernejevonovi

KCPT LOGO

images/piso

 

galerije mapalink
 
11_2017 Vestnik

Statistika obiskov

5479754
Danes
Včeraj
V tem tednu
V preteklem mesecu
V preteklem tednu
V tem mesecu
Skupaj
1329
1590
2919
5464016
41306
62106
5479754
Moj IP: 54.198.205.153
Osveženo: 18:05:19