OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

20170512 093844

12. maja 2017 je v Šentjerneju potekal 5. slovenski vinogradniško-vinarski kongres Slovenije. Organizatorji osrednjega slovenskega vinogradniško-vinarskega dogodka so bili Kmetijski inštitut Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto. Gostiteljica je bila Občina Šentjernej. Za kulturni program so poskrbeli šentjernejski osnovnošolci, plesalci in plesalke folklorne skupine Šentlora ter pevca Stane Švalj in Jernej Martinčič. Kongres je združil strokovnjake, raziskovalce, svetovalce, predstavnike različnih pomembnih institucij, domače in tuje vinogradnike ter vinarje.

20170512 095752

Pomemben strokovni dogodek so s prisotnostjo počastili najvišji predstavniki slovenskega kmetijstva: minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, državna sekretarka mag. Tanja Strniša, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, člani različnih strokovnih organizacij in društev. Kongresa se je udeležilo več kot 170 udeležencev, ki jih je uvodoma pozdravil dr. Andrej Simončič, direktor Kmetijskega inštituta Slovenije. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Šentjernej Radko Luzar, ki je dejal, da se ni bilo težko odločiti, da lahko prav občina Šentjernej podpre 5. Slovenski vinogradniško-vinarski kongres kot gostiteljica. Spregovoril je tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki se je dotaknil več tem, tudi letošnjo pozebo in opozoril, da je vinogradništvo glede na sadjarstvo, pri katerem so na voljo določeni zaščitni ukrepi proti pozebi, v podrejenem položaju. Zanj bo tako potrebno tehnološko prilagajanje za okrepitev trt, hkrati pa razmislek o pravih legah in grozdnih sortah. Preostali ukrepi bodo usmerjeni v okrepitev kakovosti slovenskih vin in doseganje višjih cen zanje, tako da bi te pokrile tudi strošek zavarovanja. Lani naj bi bil trend zavarovanj dober in upa, da bo tako še naprej. Da se Slovenija po pridelanih količinah vina sicer ne more primerjati z vinarskimi velesilami, »se pa lahko postavimo ob bok z najboljšo vrhunsko kakovostjo, kar med drugim dokazujejo številna priznanja na evropskih in svetovnih ocenjevanjih, je povedal minister.

Zbrani so bili počaščeni, da se je kongresa udeležil tudi gost iz Evropske komisije, vodja Oddelka za vino, žgane pijače in hortikulturne rastline pri Generalnem direktoratu za kmetijstvo in razvoj podeželja v Evropski komisiji, Joao Onofre, ki je bil tudi med predavatelji. Strokovno društvo vinogradnikov in vinarjev Slovenije je v okviru dogodka podelilo priznanji Matije Vertovca za življenjsko delo. Plaketo za življenjsko delo na področju vinogradništva je prejel Jože Maljevič, s plaketo za življenjsko delo na področju vinarstva je bil odlikovan dr. Friderik Vodopivec.

20170512 102003

Ob začetku kongresa je potekalo tudi posebno srečanje z novinarji, kjer so poleg ministra Židana, spregovorili še predsednik KGZS Cvetko Zupančič, ki je pojasnil, da so bili ob letošnji pozebi najbolj prizadeti sadovnjaki in sicer na državni ravni od 80 do 100 odstotkov, vinogradi pa od 70 do 100 odstotkov. Poškodovanost vinogradov je sicer različna in odvisna od lege. Pozebe finančno še nekaj časa ne bodo mogli ovrednotiti, končna ocena pa bo možna šele v jeseni. Ker je bila pozeba podobna lanski, je hkrati opozoril na seštevek škode, in da vinarji letošnjega izpada dohodka ne bodo mogli, ker so to storili že lani, nadomestiti z zalogami vina in dokupom grozdja. Vinarji zato računajo na pomoč države.

20170512 103306

 

Posledice pozebe v vinorodni deželi Posavje, gostiteljici kongresa, je ocenil tudi Direktor novomeškega Kmetijsko gozdarskega zavoda Jože Simončič. Kot je navedel, je bila tam škoda v vinogradih letos bistveno večja od lanske. Najbolj so bili na udaru predvsem nižinski vinogradi, skupno škodo pa ocenjujejo na 30 do 35 odstotkov. V nadaljevanju je dejal, da bodo glede na okoljske spremembe s pozebami v zadnjih letih, vinogradniki morali razmišljati o pravih legah, sajenju pravih grozdnih sort in o drugačnem gospodarjenju s tlemi.

V okviru kongresa je potekala tudi poster-sekcija, kjer so posamezniki predstavili svoje strokovno in raziskovalno delo kot tudi tržno dejavnost.

V večernih urah je potekala prireditev Vina in kulinarika vinorodne dežele Posavje na kateri so predstavili 85 dolenjskih, belokranjskih in bizeljsko-sremiških vin. V kulturnem programu je nastopila skupina Prava banda, Šentjernejski oktet ter maskota petelin.

20170512 194739

pdfZLOŽANKA - PROGRAM KONGRESA


Jernejevonovi

KCPT LOGO

projekti

      [2014-2018]   [2018-2022]

images/piso

 

galerije mapalink
 
04_2019 Vestnik

 

Statistika obiskov

6109573
Danes
Včeraj
V tem tednu
V preteklem mesecu
V preteklem tednu
V tem mesecu
Skupaj
272
2891
14251
6081699
35262
53432
6109573
Moj IP: 34.238.189.171
Osveženo: 05:29:30