OBČINA ŠENTJERNEJ

www.sentjernej.si

12.1.2018

V sredo, 7. februarja 2018, je v Kulturnem centru Primoža Trubarja potekala osrednja občinska proslava v organizaciji Osnovne šole Šentjernej in Občine Šentjernej. Rdeča nit proslave, ki je bila posvečena kulturnemu prazniku,je bila ljudska pesem. V sklopu proslave je šola že dvanajstič podelila nagrade in priznanja Slavček mladim kulturnikom, učencem šole, ki so vidno prispevali k pestremu kulturnemu utripu šole, kraja in občine.

Slavčki

Večerno prireditev se je začela s himno, ki jo je zapel učenec 6. razreda Nik Perše. Slavnostni govornik na prireditvi je bil dr. Marko Terseglav, slovenski etnolog in literarni zgodovinar, ki je ogromno naredil na področju raziskovanja slovenske etnomuzikologije. Zbrane je nagovoril, da se moramo vsako leto ob kulturnem prazniku, ko slavimo Franceta Prešerna, tudi vprašati, kaj nam je dal, koga je zadolžil s svojim delom, kaj smo mu mi dolžni…. »Prešeren nas je zavezal k ustvarjalnosti in ohranjanju kulturnega dediščine, a ne le visoki kulturi, ampak ljudski kulturi, »ker je najbolj spontana ustvarjalnost, naša specifika, ki kaže na etnično in nacionalno istovetnost in s katero se najbolj legitimiramo v svetu.«

Polno dvorano zbranih je nagovoril tudi župan Radko Luzar, ki je v nagovoru spomnil, da je letošnje leto evropsko leto kulturne dediščine in da se moramo zavedati, da je kultura res temelj vsakega naroda. Dejal je, da ima kultura oznako brezčasnosti in ni le ustvarjanje, obiskovanje prireditev, ampak tudi del obnašanja, komunikacije, odnosov med ljudmi.

Zbrane je nagovorila tudi ravnateljica OŠ Šentjernej mag. Renata Zupanc Grom, ki je zbranim povedala, da so ponosni na vse mlade, ki razvijajo svojo ljubezen do kulture, umetniškega izražanja na mnogih področjih. Zahvalila se je občini za priložnost, da šola ponovno pripravi prireditev ob kulturnem prazniku ter učiteljem in staršem za podporo kulture na šoli.

Nina Šalamon, predsednica strokovne komisije, ki je izbrala letošnje nagrajence, je poudarila, da so Slavčki ambasadorji kulture, ki jim želi, da poletijo naprej in širijo vse kar so ustvarjali že v osnovnošolskem obdobju- s plesom, pisanjem, igro itd. Z ravnateljico sta 28 učencem (že tudi bivšim, ki so danes dijaki) ter eni skupini podelili plakete in priznanja Slavček. Plaketo Slavčekso prejeli: Vid Rozman, Nika Grubar, Maruša Škufca Kalin, Davor Vovko, Jan Sintič, Amadeja Mencin in Tjaša Vodopivc. Skupinsko plaketo je prejela Otroška folklorna skupin Šentlora OŠ Šentjernej, ki pod vodstvom mentorice Maje Miklavž Sintič deluje že preko deset let in je uspešna tudi na državnem nivoju.Priznanja Slavček so prejeli: Sara Tomažin, Nika Martinčič, Sara Rangus, Nejc Hodnik, Ana Luštek, Nastja Kerin in Manca Sintič. Prijetno zasnovano predstavo z naslovom Prešerno o ljudski pesmi, ki jo je režirala Maja Miklavž Sintič in vodila Elizabeta Kušljan Gegič, so pripravili učenci šole, člani folklorne skupine Šentlora skupaj s Šentjernejskim oktetom. Prireditev, ki je bila obarvana z ljudsko noto in vpeta v mednarodni projekt Kaj so roke naših babic znale, ki ga vodi šola in v evropsko leto kulturne dediščine, je navdušila z mladostno razigranostjo in odličnostjo nastopajočih ter dragoceno bero folklornega izročila.

  phoca thumb l 001 phoca thumb l 001
    2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

priloga4pasicaLV2018

Jernejevonovi

KCPT LOGO

 

Projekti14do18

sos 3

 Cvickerija

InfoSlovenija

vode dolenjske.si

images/piso

 

galerije mapalink
 
11_2017 Vestnik

qrcode občina šentjernej 29021

Statistika obiskov

5585063
Danes
Včeraj
V tem tednu
V preteklem mesecu
V preteklem tednu
V tem mesecu
Skupaj
1336
1733
3069
5571489
19168
64310
5585063
Moj IP: 54.221.75.115
Osveženo: 17:43:28